Welcome viewers !

Selamat melakukan tinjauan~

Monday, 27 February 2012

Cikgu Ganti + Gigi

Mornings y'all!

(-.-) urghhhh..pagi yang mendung bagi aku sebab dalam ofis...bru pas makan n mata pon da stim (ngantok!!). .ohoh~
Best kalu tdo balik...tapi berangan jela...kat mane nak melepet tdo dalam ofis yang besau nih..ehe..
hmm...untuk elak dari mengantok aku pon layan la tulis blog nih....bermula lah al-kisah malam semalam aku g ajar tuisyen kat area umah aku..as usual..i'm early huhuhu...(saje  nak mention ngehngeh..)
sesampai je kat situ Mr D. panggil aku suh ajar Bahasa Melayu a.k.a Bahasa Malaysia...what!! melopong aku kejap....aku ingat aku ajar Matematik...even bebudak yang nak diajar darjah 6 n darjah 5...tapi seyes mencabar beb.....aku nih da lame xmengeja perkataan Bahasa Melayu yang formal...mad..mad...

Tapi dengan xbrape nak yakin aku pon terima la jugak......yela.... ko gile xnak ..mau kne banned sebab xmo mengajar...so tepat kul 8pm aku pon masuk kelas darjah 6 (dengan muke good2 ) n start mengajar...bukak buku :
"okey kelas....kat mane cikgu awak brenti mengajar?"aku tanye..............jawapan( kelas sunyi sepi..n pandang aku pelik....seyes aku xconfident langsung)...tetibe....."kak..kakak nih form 2 ke?? kelas bukan kat sini" budak nme Aliff cakap (aku tau nme sebab da 30 min dalam kelas baru ingat nak kenal-kenal...bguih sungguh aku nih..hahahaha) ..

lepas aku explain aku cikgu ganti..diorang pon xbape nak pelik da muke...(fuhhh...lega~)
part paling best ...tetiba suara kecik muncul "eiii...nape gigi macam tu??" 
..oh nooo......again.. pasal gigi aku..lagi..mad ..mad..  (dengan muke ayu n senyuman menawan..aku jawab ) "akak nak cantik kan gigi........xpe2 nanti kite cite pasal nape gigi akak macam nih key...kite blaja dulu ea..murid-murid" (sungguh pandai aku bagi excuse menyelamatkan diri..huahuahua) ...bebudak pon jawab "okey....kak waniey" (nada macam bebudak ucap selamat..pagi...cikgu...~)

aku pon xnak buang masa ajar la..ape yang ptot...tengah aku syiok eja kat white board....Aliff lagi "kak nape kakak eja macam nak tulis dalam facebook?"..aku pon "hah!!! mane??" ..Aliff "tuu....!!."
aku "hehehehehehe.....akak saje jek nak tengok kamu pandai baca n eja ke x.." (time nih aku buat  muke sweet sehabis mungkin sambil bagi jawapan) hee~..aku sure member aku dapat bayangkan muke aku mase nih macam mane...hahahaha
korang yang baca nih anggap je muke aku macam Kim Tae Hee (xkenal.... google jek)hehehe....

Lepas aku da betol kan ejaan n ape yang patot aku buat dalam kelas....berakhirlah sudah seksaan menjadi bidan terjun...wawaweee....lega!! sumpah lega!!....sebaik je aku langkah nak keluar bilik...Aliff " cikgu nanti kite cite pasal gigi cikgu k, saya tengok xlawa pon kilat-kilat kat gigi...macam mane cikgu cakap lawa..pelik saya..." (bebudak lain pon jawab serentak .."aah...kan").... ( ' _ ' ) seyes aku tergamam....aku pon jawab la...."nanti saya bagi tau k..."(sambil senyum kambing) ....means ....aku kene bagi tau jugak la jawabnye..ayok~~~

nih baru part one ajar darjah 6..next kelas darjah 5...to be cont~


Moral of the story : bebudak sekarang da pandai..xmacam bebudak dulu...so.. be prepared ...penuhkan ilmu di dada sebelum mengajar diorang...heheheheh...n last but not least mantapkan penggunaan Bahasa Melayu a.k.a Bahasa Malaysia....hee~

No comments:

Post a Comment